Beroepschauffeurs Beroepschauffeurs
Alles over het transportgebeuren (en overige zaken)
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Overbelading

 
Dit subforum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk.   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk.    Beroepschauffeurs -> Handige tips
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
cortrans
site admin


Geregistreerd op: 21 Okt 2014
Berichten: 12437
Woonplaats: Beverwijk

BerichtGeplaatst: 16-12-2014 16:53:25    Onderwerp: Overbelading Reageren met citaat

Overbelading

Overbelading belemmert de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer. Van de gecontroleerde vrachtauto's is 15 tot 20% overbeladen. Er is namelijk extra wegonderhoud nodig, waardoor files ontstaan. Bovendien is een overbeladen vrachtwagen niet verkeersveilig en zorgt hij voor oneerlijke concurrentie. WIM-VID draagt daarom bij aan efficiŽnt, veilig en duurzaam goederenvervoer over de weg.
Wat wordt verstaan onder overbelading?
In onderstaande gevallen is er sprake van overbelading:
het totale gewicht van het voertuig is te hoog en/of de druk op een of meer assen is te hoog.

Hoe werkt WIM-VID?
Aan de buitenkant is vaak niet te zien of een voertuig overbeladen is. Bij WIM-VID meten sensoren in het wegdek de asdrukken. Als er sprake is van overbelading maakt een videocamera boven de weg een foto van de kentekenplaat en het voertuig. Door een computerscherm aan deze videocamera te koppelen ziet men direct welk voertuig overbeladen is. Het voertuig kan worden geselecteerd en van de weg worden gehaald.

Ter plekke wordt het voertuig opnieuw gewogen met speciale meetapparatuur. Is het voertuig inderdaad overbeladen dan wordt proces-verbaal opgemaakt. Is er sprake van ernstige mate van overbelading dan kunnen andere maatregelen worden getroffen. Deze maatregelen kunnen variŽren van her- of overladen van de lading tot het in beslag nemen van het voertuig. Het KLPD voert deze controles uit en kan boetes opleggen.

WIM-VID als preventie
De Inspectie Verkeer en Waterstaat, Divisie Vervoer (voorheen Rijksverkeersinspectie) gebruikt informatie uit het WIM-VID-systeem om ondernemingen aan te spreken op overbelading. De Divisie Vervoer ontvangt alle gegevens van de overbeladen voertuigen. Deze gegevens worden gekoppeld aan de bestanden van het RDW Centrum voor voertuigtechniek en informatie. Zo wordt de bedrijfsnaam aan het kenteken gekoppeld.

De Divisie Vervoer bezoekt een aantal van deze bedrijven. Met de ondernemer bespreekt de inspecteur hoe in de toekomst overbelading kan worden voorkomen. Bij onvoldoende resultaat volgt zo nodig gerichte actie.

Hoe voorkom je overbelading?
De praktijk wijst uit dat overbelading veelvuldig voorkomt. Zowel vervoerders als verladers kunnen maatregelen nemen om dit te voorkomen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

door bij het beladen van het voertuig rekening te houden met de maximale asdruk(ken) en niet alleen met het maximale treingewicht/totaalgewicht
door het voertuig zo te beladen dat er tijdens het lossen bij verschillende afleveradressen geen overbelading ontstaat.
door te investeren in apparatuur in de vrachtwagen waarmee bij laden of lossen wordt gecontroleerd of de maximale asdruk niet wordt overschreden.
door op bedrijfsterreinen naast of in plaats van weegbruggen aslastmeetapparatuur aan te brengen.
WIM-VID nu en in de toekomst
Momenteel zijn op de snelwegen in de Randstad 7 meetsystemen aangelegd. In de toekomst kan dit aantal worden uitgebreid om een landelijk dekkend net van WIM-VID-systemen te creŽren. Ook wordt onderzocht of een volledig automatisch afhandelingssysteem mogelijk is, zodat statische naweging overbodig wordt.

Locaties WIM-VID


Boeteoverzicht voor overbelading
De bepalingen voor belading van vrachtwagens staan in het Voertuigreglement. De Wet Goederenvervoer over de weg regelt de strafbaarheid en sanctionering. De overtredingen van de Wet Goederenvervoer valllen onder de Wet economische delichten. Daarmee is overbelading een economisch delict.

Iedere vrachtwagen heeft zín eigen maximum massa, die in Nederland nooit meer dan 50 ton mag bedragen (60 ton voor rijdende werktuigen). Ook heeft iedere vrachtwagen zín eigen maximum aslast, die vaak per as verschilt. Verder is de koppelingsdruk belangrijk. Deze gegevens staan in het kentekenregister van de oplegger vermeld en het is verboden om meer te laden. Er wordt proces-verbaal opgemaakt als de maximum massa met 5% of meer is overschreden, als de aslast meer dan 10% te hoog is of als de koppelingsdruk 10% of meer te hoog is. Bij het beladen van vrachtautoís gaat het dus niet alleen om de maximum massa, ook de manier van beladen is van belang.

De boetes liegen er niet om, want overbelading is een economisch delict. Daarnaast kan de politie een maatregel opleggen: de auto moet blijven staan en de lading moet overgeladen worden. De politie legt deze maatregel op als de aslast of koppelingsdruk met meer dan 20% is overschreden, als de totale maximum massa meer dan 10% te hoog is of als het treingewicht meer dan 55.000 kg bedraagt. Als de aslastoverschrijding minder dan 20% is, kan de lading ook anders worden verdeeld.

Wie rijdt met een aanhanger (geen trekker-oplegger) moet weten dat de aanhanger formeel een apart voertuig is en dus ook apart bekeurd kan worden voor overbelading. Voor buitenlandse chauffeurs geldt een lik-op-stuk beleid: als zij met een overbeladen voertuig worden aangehouden, wordt het Openbaar Ministerie direct gebeld en krijgt de chauffeur meteen een transactie aangeboden.
_________________
gr. Cor

Zonder transport staat alles stil

Onderweg te spotten in de HEMA 25 en aanhanger 77 (als ik niet vrij ben)
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Dit subforum is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten of onderwerpen is niet mogelijk.   Dit onderwerp is gesloten. Het plaatsen of bewerken van berichten is niet mogelijk.    Beroepschauffeurs -> Handige tips Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum